Programmeeromgevingen

Inhoud

Programmeeromgevingen#

De oefeningen van CSCircles en W3Schools kun je direct op die websites maken, zonder dat je extra software nodig hebt. Als je meer wilt experimenteren, of met de eindopdracht aan de slag gaat, heb je een programmeeromgeving nodig waarin je helemaal je eigen gang kunt gaan. Je hebt namelijk een programma nodig dat de Python code die je schrijft begrijpt en uitvoert. We hebben twee suggesties:

Replit#

Replit is een online programmeeromgeving waarmee je ook heel makkelijk aan code kunt samenwerken. Hier is een stappenplan om met Replit te starten:

  1. Ga naar <replit.com>

  2. Maak een account aan. Tip: Kies een herkenbare gebruikersnaam en gebruik een e-mailadres wat je ook leest, want dat kan nog eens van pas komen.

Zo maak je een nieuw programma in Replit:

  • Klik in je dashboard op Create.

  • Selecteer in Templates Python. Staat die er niet tussen? Dan kun je in hetzelfde vakje zoeken naar de template voor Python.

  • Vul een zinvolle naam in bij Title.

  • Klik op + Create Repl

  • Maak een nieuw bestand aan door bij Files een nieuw bestand aan te maken.

  • Typ je code in het bestand

  • Druk op de groene knop Run om je code uit te voeren!

PyCharm#

Wil je een een stuk professioneel gereedschap voor Python gebruiken? Gebruik dan PyCharm. Dit programma is namelijk makkelijk in gebruik en overzichtelijk, en heeft daarbij ook nog eens een ingebouwde interpreter (hetgeen je code leest en vertaalt naar computertaal).

Installeer eerst Python. Download de installer hier, en volg de instructies. Verander niets qua instelling, aangezien dit niet nodig is.

Download als dat klaar is PyCharm Community Edition hier. Bij de installatie, selecteer Add launchers dir to the PATH, Create Associations - .py en Add “Open Folder as Project”. Als alles gereed is kan je beginnen met het instellen. Open PyCharm, accepteer de Terms and Conditions en kies je favoriete theme. Plugins zijn niet nodig, sla deze over. Klik dan op Create New Project. Kies de gewilde locatie op je PC waar je het project wil neerzetten en de naam van het project. Klik dan op Project Interpreter. Selecteer Existing Interpreter en kies Python 3.x. Als deze er niet tussen staat, klik op de drie puntjes, System Interpreter en selecteer de enige optie. Klik op OK en daarna Create.

Je hebt nu je eerste project! Om een nieuw bestand te maken klik je met de rechter-muisknop op het mapje met de naam die je het project gegeven hebt, onder Project. Selecteer New, Python File. Copy-paste print("hi") in het bestand dat je net gemaakt hebt en klik bovenin op tab Run, Run (of klik Shift + F10). Je ziet onder in beeld een zwart scherm opkomen waar ‘hi’ in staat.

Nu weet je hoe je PyCharm gebruikt!

Verdere informatie kan je hier vinden: https://www.jetbrains.com/help/pycharm/quick-start-guide.html

Een andere editor gebruiken mag altijd. Hiervoor moet je echter wel zelf opzoeken hoe je de interpreter (als deze er is) instelt.