AI en werk#
Gaat een AI ons werk overnemen? Zouden we dat willen, of juist niet? En hoe willen we dat onze samenleving eruit ziet als dat gebeurd?
Suggesties voor bronnen:
VPRO Tegenlicht: Hoe AI de arbeidsmarkt zal veranderen (2025)
Daniel Susskind denkt dat er straks een wereld met fundamenteel minder werk voor mensen is. Ze bespreken hoe dat invloed heeft op de economie, op politieke macht en op zingeving.
SER: AI en de arbeidsmarkt: zes vragen aan hoogleraar Anna Salomons (2024)
Anna Salomons, hoogleraar Werk en Ongelijkheid aan de Universiteit Utrecht, maakt een vergelijking met de introductie van technologieën in het verleden en stelt een aantal belangrijke vragen.
De Correspondent: Raken we door kunstmatige intelligentie allemaal onze baan kwijt? (2024)
** / Maurits Martijn geeft ook een beetje historische context, mede gebaseerd op het werk van de eerdere genoemde hoogleraar Anna Solomons. Wat zijn de mogelijke gevolgen van meer AI op de arbeidsmarkt?
-
Wat is AI? Een introductie door mensen die het je graag verkopen (gericht op bedrijven en organisaties). Goed overzicht van verschillende soorten en toepassingen.
Europees Parlement: AI-verordening: eerste regels voor artificiële intelligentie (2025)
Dit is de inzet van het Europees Parlement voor de “AI-wet”. Deze wet is in 2024 aangenomen door het parlement en de raad en treedt sinds februari 2025 stap voor stap in werking.
Europees Parlement: Artificiële intelligentie (onderwerp)
Wat is AI? Hoe wordt het gebruikt? Wat zijn de kansen en gevaren?
MT/Sprout: Yuval Noah Harari: ‘Je koelkast herkent je gevoelens straks beter dan je partner’ (2022)
** / Over AI en werkgelegenheid. Moeten ook de creatievelingen gaan vrezen voor automatisering?
3Blue1Brown: But what is a GPT? Visual intro to transformers | Chapter 5, Deep Learning (2024)
*** / Hoe werkt generatieve AI? De eerste 3 minuten zijn een goede en introductie, en de eerste 12 minuten zijn ook prima te volgen. Maar laat je niet afleiden door de wiskunde!